Search
Close this search box.

Food pairing: serveer de juiste cocktail bij het juiste gerecht

Een heerlijke, prachtig gegarneerde ready-to-serve-cocktail van Craftails is een meerwaarde voor elke horecazaak. Maar uiteraard kan je altijd nét dat stapje verder gaan om de klant de allerbeste service te bieden: met een ‘cocktailarrangement’ bij je voor- of hoofdgerechten bijvoorbeeld! Cocktails zijn namelijk zoveel meer dan een aperitief: ook bij de maaltijd kan de juiste cocktail een enorme meerwaarde bieden. De ideale cocktail food pairing zorgt voor een onvergetelijke ervaring in je zaak!

Het grote aanbod aan bijzondere en complexe smaken die terug te vinden zijn in de cocktails van Craftails kunnen de gerechten op je menukaart complementeren, contrasteren, versterken of tot leven brengen. Zo creëer je in no-time een onvergetelijke culinaire ervaring. Maar ‘cocktail- en food pairing’ is een échte kunst, vereist kennis van het vak en een doordachte strategie. Daarom geven we je graag enkele tips mee om je cocktailkaart perfect af te stemmen op je menu.

Terugkerende smaken

Flavor matching’ is de meest voor de hand liggende manier om gerechten en cocktails op elkaar af te stemmen. Ga op zoek naar de meest kenmerkende smaak in je gerecht en kies voor een cocktail waarin deze terugkeert. Een wokgerecht met gember is bijvoorbeeld perfect te combineren met een cocktail op basis van gemberbier zoals de Craftails Ipanema of Moscow Mule. Een heerlijke tiramisu gaat dan weer perfect samen met een Raspberry Espresso Martini. Simpel en ‘foolproof!’

Craftails mocktail | Ipanema
Craftails cocktails | Moscow Mule
Craftails cocktails | Raspberry Espresso Martini

Oorsprong als leidraad

Ook de oorsprong van een gerecht kan een goede leidraad zijn naar de perfecte ‘food & booze’ combinatie. Gerechten en drankjes die hun oorsprong kennen in dezelfde regio of cultuur maken vaak gebruik van bijpassende smaken en aroma’s. Een combinatie op basis van oorsprong is dus altijd een goed idee. Mexicaanse ceviche of enchiladas in combinatie met de Craftails Guava Margarita: een match made in heaven!

Craftails Cocktails | Guava Margarita

Barbecue & ‘dark spirits’

Hemels malse spareribs of een sappige T-bone steak op de gril gaan perfect samen met ‘dark spirits’ als bourbon, whisky of donkere rum. De houtige en rokerige smaken die zowel in het gerecht als in de spirits terug te vinden zijn complementeren elkaar op de best mogelijke manier. De Craftails Horse’s Neck of Dark & Stormy zijn de perfecte maatjes voor jouw barbecue gerechten. Succes gegarandeerd!

Craftails Cocktails | Horse's Neck
Craftails cocktails | Dark and Stormy

Fruity & spicy

Pittige gerechten combineren met alcoholische dranken is niet vanzelfsprekend; alcohol versterkt namelijk de ‘brandende’ sensatie op de tong die veroorzaakt wordt door capsaïcine (een stofje dat onder andere terug te vinden is in hete pepers). Een cocktail met een te hoog alcoholgehalte of een te sterke smaak kan er dus voor zorgen dat een gerecht overmeesterd wordt door pure ‘pittigheid’. Gerechten met intense, kruidige en pittige smaken combineer je daarom best met zoete, fruitige cocktails. De suiker in een zoete cocktail verzacht het effect van de capsaïcine en de fruitige smaken bieden verfrissing bij een pittige pasta of een pikante Thaise curry. Onze aanraders? Met de Craftails Lazy Red Cheeks of Ambrosia (0%) zit je altijd goed!

Craftails Cocktails | Lazy Red Cheeks
Craftails mocktail | Ambrosia

Balance is key bij food pairing

Bij het maken van de perfecte combinatie is het belangrijk om op zoek te gaan naar een evenwicht: zacht en sterk, pikant en zoet, aromatisch en verfrissend. Een goede dosis ‘common sense’ en wat experimentatie helpen je hier reeds een heel eind op weg. Gerechten met zachte smaken als eend of kip gaan zijn bijvoorbeeld goed te combineren met een sterke, smaakvolle cocktail. Een maaltijd met intensere smaken daarentegen komt beter tot zijn recht in combinatie met een frisse, luchtige cocktail. Kortom: balance is key!

Met deze tips bied je jouw gasten ongetwijfeld een memorabele culinaire ervaring. Ga zelf ook aan de slag in jouw horecazaak met onze ready-to-serve cocktails.