Mocktails: Ambrosia en Ipanema

Tournée Minérale & mocktails? Het perfecte duo!

Alcoholvrije cocktails of mocktails, je hebt er vast wel al eens van gehoord of zelfs al eentje besteld. Zeker met tournée minérale, een bewustwordingscampagne die jaarlijks terugkeert waarbij de Stichting tegen Kanker en De DrugLijn oproepen om gedurende de hele maand februari geen alcohol te drinken. Dan is de mocktail de ideale oplossing om toch te genieten van een heerlijk drankje, zonder dat je altijd water hoeft te drinken.

Een mocktail bedenken: da’s simpel, toch?

Het is een ware trend aan het worden en barmannen worden steeds creatiever in het bereiden van deze drankjes. Maar je staat er misschien niet bij stil dat het vaak lastiger is voor een barman om een drankje te creëren zonder alcohol dan met alcohol.

Hoe komt het dat het moeilijker is om een drankje zonder alcohol te bedenken dan eentje met? Eerst en vooral: je hebt maar een beperkt aantal ingrediënten waarmee je kan werken. Gelukkig begint dat stilletjesaan te veranderen, aangezien er steeds meer alcoholvrije spirits op de markt komen. Gin, rum, tequila, … kan je vandaag ook vaak terugvinden in hun alcoholvrije versie. De makers proberen de identiteit van de spirits te behouden en na te bootsen met alcoholvrije producten.

Hoewel dit proces nog in zijn beginfase zit, is het interessant om te zien hoe snel de ontwikkeling van deze alcoholvrije spirits gaat. We gaan nog veel interessante producten op de markt mogen verwelkomen. Ook bij Craftails bieden we enkele mocktails aan: de mocktail Ambrosia heeft een zoete touch, terwijl Ipanema een mocktail is met een tikkeltje meer pit.

Mocktail ipanema
Mocktail Ambrosia

Mocktails vs. alcoholvrije cocktails: het verschil

Je dacht waarschijnlijk dat een mocktail hetzelfde is als een alcoholvrije cocktail… fout.

Een alcoholvrije cocktail is een cocktail met alcoholvrije producten, maar belangrijk: deze is niet gemaakt om jou de illusie te geven dat er wel alcohol in zit. Bij een mocktail is dat wél het geval. Wanneer je een sipje neemt van een mocktail, wil de barman dat je jezelf afvraagt of er toch écht geen alcohol in het drankje zit. De smaak moet namelijk gelijkend zijn aan die van de klassieke cocktail. Van de smaak tot de uitstraling tot de ingrediënten, alles is aanwezig om de indruk te wekken dat je precies van een cocktail aan het genieten bent.

Het doel is niet om een zwakke kopie van een margarita of mojito zonder alcohol te hebben, neen. Het doel is om een identiek drankje te creëren, zonder alcohol weliswaar!

Mocktails, het populaire kindje van de klas

Mensen zijn zich veel bewuster, van alles. We denken met z’n allen veel meer aan onze gezondheid en kijken heel goed naar wat we precies consumeren. En daarom wint de mocktail aan populariteit.

Het is een mooi alternatief voor:

  • Mensen die zwanger zijn
  • Mensen die een dieet volgen
  • Mensen met alcoholintolerantie en –allergie
  • Mensen die geen alcohol drinken omwille van culturele overwegingen
  • Of simpelweg mensen die niet langer alcohol drinken omwille van persoonlijke overtuigingen

Je moet niet langer genoegen nemen met water of frisdrank. Het aanbod wordt groter, de barmannen creatiever.

Ook wij ontwikkelden enkele heerlijke mocktails die je kan serveren in jouw zaak. Vraag nu je offerte aan.