Search
Close this search box.

Til je cocktails naar een hoger niveau met je eigen verse kruidentuin

Wanneer je aan cocktails denkt, denk je meteen aan het type alcohol dat erin zit. Want dat is het belangrijkste, toch? Uiteraard is een cocktail geen cocktail zonder de smaak van de spirits die je gebruikt, maar het verschil tussen een goede cocktail en een sublieme cocktail zit vaak in de ingrediënten die je misschien onterecht als ‘bijzaak’ bestempeld. Bitters, garnering, siroopjes en misschien wel de meest onderschatte van ze allemaal: verse kruiden. 

Ze zijn zoveel meer dan een ‘finishing touch’ voor het oog. Het is een must in veel cocktails. Het creëert smaak, geeft je cocktail het benodigde sprankeltje versheid en aantrekkelijkheid. En de beste verse kruiden, die groei je zelf. We leggen je uit waarom dat zo is, welke kruiden je best kiest en hoe je het aanpakt, zelfs als je geen grote tuin bij je zaak hebt.

verse kruiden in je cocktails

Verse kruiden in je cocktails: de voordelen

We zeiden het al eerder: verse kruiden voegen immens veel waarde toe aan je cocktail. Op het vlak van looks en smaak. En wanneer je werkt met verse kruiden van eigen makelij bespaar je ook nog eens geld, heb je ze altijd bij de hand én ben je zeker dat je kruiden vrij zijn van pesticiden. 

De perfecte combinatie: welke kruiden kies je best?

Het spreekt voor zich dat je in de eerste plaats kiest voor de kruiden die je op dit moment het meest gebruikt in je cocktails en mocktails. We denken daarbij aan munt en basilicum, maar rozemarijn en koriander doen het bijvoorbeeld ook erg goed. Het is een kwestie van de perfecte balans te vinden voor je cocktail. En hoewel er niet echt vastgelegde regels zijn om je kruiden te combineren in mixology, zijn er toch een paar smaakcombinaties van ingrediënten die elkaar over ‘t algemeen naar een hoger niveau brengen.

verse kruiden: munt

Munt

Deze groene blaadjes zijn redelijk universeel én gemakkelijk om zelf te kweken. Door de licht zoete smaak past het in heel veel cocktails. ropisch, zoet, zuur, … Testen is de boodschap! Je vindt het bijvoorbeeld terug in onze Monkey Business (een tropische cocktail met Filipijnse citroen, bourbon en suiker), de Grapefruit Collins (een frisse en licht bittere longdrink met witte pompelmoes en yuzu) én natuurlijk onze eigen Mojito (de klassieker met witte rum, limoen en véél munt). 

verse kruiden: rozemarijn

Rozemarijn

Dit kruid heeft een opvallende, hartige smaak. Daarom doet ‘ie het best in cocktails met een basis van citrus en zoete drankjes. Ook lekker om een siroop van te maken!

verse kruiden: basilicum

Basilicum

Serveer je veel cocktails met lichte spirits, zoals gin? De delicate, aromatische smaak van basilicum past hier perfect bij. Onze Balicha mocktail op basis van mandarijn en groene thee al geprobeerd? Die is overheerlijk met een paar blaadjes verse basilicum! 

verse kruiden: koriander

Koriander

Je moet ervan houden, maar als je er een neus voor hebt kan koriander een gerecht of cocktail volledig transformeren. Het tropische karakter van dit kruid past perfect bij tequila.

verse kruiden: dille

Dille

Dille heeft een licht scherpe, zoete en grassige smaak. Dat combineert perfect met vodka! 

verse kruiden: dragon

Dragon

De dropachtige smaak van dragon lijkt wat moeilijker te combineren, maar doet het vaak goed in cocktails met een basis van rum. Je zal verrast zijn!

verse kruiden: tijm

Tijm

Tijm heeft dan weer een eerder aardse, citrusachtige geur die perfect past bij vodka en gin. Je kan dit kruid ook goed gebruiken om een siroop van te maken.

verse kruiden: citroenverbena

Citroenverbena

Delicaat, subtiel en citrusachtig: citroenverbena is ideaal voor cocktails met vodka of gin. Lekker licht!

verse kruiden: salie

Salie

Net als tijm heeft salie een aardse smaak. Het is echter ook heel aromatisch, en past daardoor lekker bij bourbon. Ook gin kan!

verse kruiden: eetbare bloemetjes

Eetbare bloemetjes

Oké, dit zijn eigenlijk geen kruiden, maar we kunnen het écht niet laten om deze te vermelden. Eetbare bloemetjes geven je cocktail een intense kleur en tillen het geheel naar een hoger niveau. Veel van deze bloemetjes zijn heel gemakkelijk om zelf te kweken én ook perfect te combineren met de gerechten op je menukaart. Waarom zou je het niet doen? 


Onze Pornstar Martini (met vanille en tropische passievruchten), de verrassende mocktail Tannin (met witte druif, yuzu en een natuurlijk kruidendistillaat), en onze intense Mai Tai (op basis van appelsienlikeur, donkere rum en limoen) zien er nog beter uit met zo’n kleurrijk bloemetje als afwerking!

Hoe je zelf je verse kruiden groeit

All you need is love (and sunshine)

Je verse kruiden hebben altijd zon nodig, minstens zes uur zonlicht per dag. Afhankelijk van het type dat je wilt kweken kies je een locatie met direct of indirect zonlicht. Hou een beetje in de gaten hoe goed je kruiden het doen. Delicate groene blaadjes verslappen wanneer ze in te direct zonlicht staan. Geef ze dus wat extra liefde op extra warme dagen. 

De beste grond

Natuurlijk moet je ook een goede kwaliteit van grond hebben: een goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Is je grond te zwaar? Meng er wat zand door om de drainage te verbeteren. Te zanderig? Gebruik compost om meer vocht vast te houden, Ook de pH-waarde is belangrijk! Te zuur is niet goed, maar te alkalisch ook niet. Gebruik tuinkalk of zwavel om het te neutraliseren. 

Zaadjes of stekken?

Je kan ervoor kiezen om zaadjes te planten, helemaal vanaf nul, of om stekken te kopen. De beste tip die we je kunnen geven is om het advies op te volgen per type kruid. Die vind je online, op de verpakking, of eventueel via advies van het tuincentrum waar je je zaden of stekken aankoopt. 

Water en de rest komt later

Naast zonlicht hebben plantjes natuurlijk ook veel water nodig. Het ene type natuurlijk al wat meer als het andere, maar in ieder geval wel op regelmatige basis. Vooral bij warm weer moet je ze iedere dag water geven. Je kan eventueel een bewateringssysteem gebruiken om tijd te besparen. 

Oogsten maar!

Heb je de ideale omstandigheden gecreëerd? Dan is de kans groot dat je kruiden snel groeien. Dan is het ook cruciaal om je kruiden snel te oogsten wanneer ze vers en smaakvol zijn en voordat ze houtachtig worden. Dat door de toppen van de takken af te knippen. Het beste moment van de dag is in de ochtend, nadat de dauw is opgedroogd. 

Je kruiden lang bewaren

Na het oogsten wil je natuurlijk dat je kruiden lang vers blijven. Spoel ze even met koud water, dep ze droog en wikkel ze in een licht vochtige handdoek. Stop het geheel in een plastic zakje en bewaar het in de koelkast. Zo blijven ze zeker enkele dagen vers. Je kan sommige kruiden zelfs invriezen om ze op een later moment te gebruiken. Met een luchtdicht doosje of diepvrieszakje kom je al ver. 

Geen tuin? Alternatieve methoden om verse kruiden te kweken.

Heb je geen tuin of terras voor je kruidentuintje? Dan kun je nog steeds je eigen kruiden kweken. Door middel van container gardening of vertical gardening creëer je je eigen mini-kruidentuin met minder plek, maar evenveel smaak.

Container gardening

Klinkt indrukwekkend, maar is eerder eenvoudig: container gardening betekent dat je je kruiden in ‘containers’ of potten gaat kweken in plaats van in de volle grond. Dat heeft als voordeel dat je maar weinig plaats nodig hebt, en je je kruiden eigenlijk op de meest gunstige plaats kunt zetten. Je hebt al genoeg aan een klein terrasje, balkon of een stevige vensterbank.

Zorg ervoor dat je de juiste grootte van pot gebruikt voor elk type kruid. Het ene heeft al wat meer plaats nodig dan het andere. Je kiest uiteraard ook potten met drainagegaten, zodat het teveel aan water gemakkelijk kan wegstromen.  

container gardening

Vertical gardening

Een andere optie is vertical gardening: op deze manier plant je je kruiden ook in gepaste potten. Je zet ze echter niet op de grond of op een vensterbank, maar hangt ze boven elkaar aan een muur of hek. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte die je hebt en heb je je kruiden snel bij de hand. Er bestaan trouwens heel wat inventieve verticale systemen die het nog eenvoudiger maken om je kruiden te kweken. 

Je zou voor minder zin krijgen om te groeien. Proef je de complimentjes van je klanten al? Combineer je verse kruiden met onze ready-to-serve cocktails en mocktails en serveer niets dan de allerbeste kwaliteit. Altijd consistent, altijd overheerlijk. 

De mooiste én lekkerste cocktails in je zaak? Ontdek ons aanbod.