Search
Close this search box.

Spoedcursus zomercocktails: wat je moet weten over het serveren van cocktails in jouw zaak!

De zomermaanden zijn van start gegaan. Heel wat mensen genieten sinds enkele jaren des te meer van een vakantie in eigen land, gaan graag na de werkuren eens een terrasje doen en ook de studenten hebben twee maanden lang – als ze geen herexamens hebben toch – alle tijd van de wereld. Hoog tijd om alles op alles te zetten voor jouw zomerterras. Moest je dat nog niet gedaan hebben, dan hebben wij voor jou een spoedcursus zomercocktails voor de gezelligste zomeravonden. 

Waarom voorgemaakte cocktails en mocktails je beste vriend zijn

Cocktails zijn een luxedrankje. Vroeger hadden de voorgemaakte varianten een negatieve connotatie. Dat was omdat ze vaak equivalent stonden met slechte kwaliteit. Ze werden namelijk geproduceerd met het oog op kwantiteit en zo veel mogelijk winst. Daardoor smaakten de drankjes erg artificieel en waren ze dus helemaal niet zo lekker. 

Nu is dat heel anders!

Kwaliteit staat boven, zeker bij de cocktails en mocktails van Craftails. Ze zijn gemaakt door echte bartenders met jaren training achter de rug en hopen ervaring in hospitality en mixology. Zelf zijn we ook ondernemers, dus we weten waar voor jou de pijnpunten liggen. Die werken we snel en netjes weg met de toevoeging van luxueuze drankjes waarbij de smaken 100% goed zitten en waarvan de bereiding fool proof is! 

We vatten het nog even samen zodat jij het niet hoeft te doen: 

  • Luxueus en populair drankje 
  • Winstgevend
  • Tijdsbesparend
  • Minder afval en overschot
  • Eenvoudig te serveren

 

SOS Cocktail in een glas… Maar in welk?

Wanneer je bij Craftails cocktails en mocktails besteld, krijg je er telkens een uitgebreide informatiefiche bij. Daarop staan de ingrediënten die we in de cocktail verwerkten, hoe je de drank moet bereiden en hoe je deze moet serveren. Allemaal informatie die je dus ook kant en klaar aangeleverd krijgt

Om jullie wat achtergrond te geven waarom bepaalde glazen nodig zijn of waarom een koperen mok essentieel is voor een Moscow Mule, geven we jullie een handig overzicht. We beperken ons tot de glazen die je voor ons aanbod nodig hebt!

De verschillende soorten glazen

Highball 

Een highball is een langwerpig glas dat het meest gebruikt voor tall cocktails die veel milliliters aan drank bevatten en vaak over ijs gegoten worden. Doordat deze glazen hoger en wat breder zijn, past er veel in. Vaak zijn het dranken die een mix bevatten van een alcoholische drank met een zekere hoeveelheid frisdrank. Zoals bijvoorbeeld een Long Island Ice Tea. 

Tumbler 

Een tumbler, of ook wel old fashioned en lowball glas genoemd, is een lager glas met een grotere diameter en een stevige, dikke basis. Die basis is nodig voor het muddlen van smaken in je drank. 

Voor het muddlen van dranken gebruik je een muddler. Hiermee kan je kruiden of fruit malen zodat de smaken vrijkomen in je drank. Dat is iets dat wij al voor jou gedaan hebben bij het produceren van onze voorgemaakte cocktails. De smaken zitten 100% goed, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. 

Waarom is het glas dan nog belangrijk vraag je? Een tumbler glas is perfect voor drankjes die je in kleinere hoeveelheden serveert. Het geeft daarnaast ook een mooie mengeling tussen de cocktails. Als ze allemaal in hetzelfde glas geserveerd worden, verlies je een deel van de exclusiviteit en luxe die aan de specifieke cocktail hangt.  

Wijnglas

Een wijnglas heeft elke horecazaak in huis. Wist je dat je deze ook kan gebruiken voor het serveren van cocktails en mocktails? Ideaal voor de dranken die sterk gelijken op champagnes en cava’s of dranken die in kleinere hoeveelheden en zonder ijs geserveerd dienen te worden.  Deze glazen zijn dunner en dus ook fragieler. Daarom zijn ze niet geschikt voor cocktails die veel ijs bevatten en geroerd moeten worden. 

Coupe

Een coupe glas is een perfect alternatief voor de v-vormige martini glazen waar vaak mee gemorst wordt. 

Een weetje daarover: het ligt niet aan jou dat je vaak morst met een martini glas, die glazen werden in de jaren  40 speciaal ontworpen toen alcohol nog illegaal was. Zo konden feestgangers snel hun drankje wegkappen in het geval dat de popo een bezoekje bracht. 

Terug naar het coupe glas. Een perfect alternatief dus. Deze glazen zijn trouwens, net als wijnglazen, fragieler. Ze zijn niet geschikt voor cocktails die je serveert met veel ijs. Het drankje blijft wel fris. Wanneer je het glas juist vastneemt (en dat is met de stam), dan kan je cocktail niet opwarmen in je hand. 

 

Koperen mok

Een koperen mok zie je specifiek bij de Moscow Mule, maar onze Sailors Spice kan je er ook perfect in serveren. Het koper helpt om de temperatuur van de drank te controleren. Het houdt de cocktail goed fris. Sommige beweren ook dat koper de smaken van gemberbier, vodka en limoen in een Moscow Mule versterkt. 

Een koperen mok geeft trouwens ook een stoere look aan de cocktail! 

Craftails cocktails | Moscow Mule

Garneren, presenteren en serveren

Op onze productfiches geven we je onze garnering suggesties mee per cocktail en mocktail. Je kan ook altijd de afbeeldingen van op onze website gebruiken ter inspiratie. Er zijn ook cocktails die vaste garnering hebben, zoals de Mojito. Want heb je die ooit al gezien zonder ijs en muntblaadjes? Natuurlijk staat niets je in de weg om zelf creatief aan de slag te gaan! Open Pinterest, scroll een keertje door instagram of kijk wat video’s op TikTok. Inspiratie is overal voor het presenteren van jouw dranken. 

We geven je alvast wat leuke ideetjes om je creativiteit aan te wakkeren:  

Suiker is je vriend! 

De zoete smaak past bij heel wat cocktails en mocktails. Daarnaast is suiker ook plakkerig: ideaal om je glas te versieren! Maak de rand van je glas wat nat en dop het in suiker. Of, afhankelijk van de cocktailsmaak, in zout!  

Milieuvriendelijke rietjes en parapluutjes. 

Een cheesy klassieker, die parapluutjes in je cocktail, maar ze doen het wel nog steeds goed bij de mensen. Een rietje is dan weer een essentie. Sommige cocktails kan je niet gewoon uit het glas sippen, daar heb je nu eenmaal een rietje voor nodig. Ga voor de milieuvriendelijke variant. Die zijn niet alleen ecologisch, maar geven je zaak ook meteen een upgrade! Heel wat klanten kiezen vandaag de dag bewuster en ecologischer.

Laat je inspireren door de ingrediënten.

Een strawberry Mojito vraagt om een aardbei, een Pornstar Martini vraagt om een passievrucht, een prikker met fruit, een limoentje op de rand, enzovoort. Je snapt het idee wel! 

Hoe mooier je presenteert, hoe meer tijd en producten je investeert. Je mag dan niet vergeten dat dit ook wel ook wel een meerprijs voor je cocktails betekent. Dat mag natuurlijk voor een nog exclusievere ervaring! 

“Mag ik de rekening aub?”

En dan ook nog prijzen bepalen, want die zijn erg belangrijk. Ze maken of kraken het succes van je zaak! Je kan niet te goedkoop gaan, want je moet natuurlijk rondkomen om de kosten te dekken én nog genoeg winst maken. Je aanbod mag ook niet té duur zijn, want dan zullen heel wat klanten je zaak mijden. Het bepalen van de juiste prijzen is niet eenvoudig en dat kunnen we helaas ook niet voor jou doen. We geven je echter wel persoonlijk advies voor de prijzen van de Craftails dranken die je wilt aanbieden! 

Omdat we je nu ook willen verderhelpen, geven we je alvast tips voor het bepalen van de juiste prijzen. Hier komen ze:

Craftails I Blog I Spoedcursus zomercocktails: wat je moet weten over het serveren van cocktails in jouw zaak
  • Bepaal de kost per drank die je serveert, houdt rekening met eventuele snacks die je erbij doet en de tijd die je per drankje spendeert voor de bereiding.
  • Bepaal een gezonde contributiemarge: houdt rekening met onkosten voor personeel, huur, reclame, enzovoort. Daarom zijn onze Craftails dranken trouwens zo winstgevend. Ze vragen van jou weinig bereidingstijd, betekenen geen kosten voor opleidingen of extra getraind personeel en zijn populair bij het grote publiek. Ze verkopen zichzelf bijna!
  • Evalueer het effect van je prijzen in de praktijk: wordt er iets meer of net minder verkocht? Dan weet je dat de prijs hier een invloed kan hebben gehad.