Search
Close this search box.

Mojito, de bekendste rumcocktail

Zoals bij heel wat cocktails is de volledige oorsprong van de Mojito verloren gegaan in de geschiedenis. Van de jaren 1500 tot een James Bond film uit 2002, de Mojito heeft een interessante reis achter de rug. Ondertussen is het een van de meest populaire drankjes! De cocktail wordt erg gesmaakt door alle leeftijden, winters en zomers. Wij nemen je graag mee op trip down memory lane of the Mojito.

Een beetje geschiedenis

La Bodeguita del Medio

Naast het lokale eten, de sigaren en de muziek staat de bar “La Bodeguita del Medio” in Havana (Cuba) bekend als geboorteplaats van de Mojito. De zaak is een begrip in Havana. Wanneer je naar daar reist, moet je deze zaak absoluut een bezoek brengen. Ernest Hemmingway – een bekende Amerikaanse romanschrijver, schrijver van korte verhalen, journalist en sportman – woonde meer dan 20 jaar lang in Cuba. La Bodeguita del Medio was zijn stamkroeg, hij was meteen vol lof over de Mojito vanaf het eerste slokje. 

Afrikaanse knechten

Er zijn nog andere verhalen die de ronde doen over de oorsprong van deze overheerlijke cocktail. Er wordt beweerd dat Afrikaanse knechten die in Cuba in de suikerrietvelden werkten het drankje bedachten met aguardiente de cana, een simpel alcoholsoort gemaakt van suikerriet. 

Piraten overvallen Havana

Nog een ander verhaal dat wordt verteld over de Mojito is dat er in de jaren 1500 een invasie was in Havana. Piraten wilden de stad van goud beroven. Dit was geen succes, maar kwam er wel iets goeds uit! De eerste versie van de Mojito. De bemanning van de groep piraten die Havana wilde beroven leidde aan dysenterie en scheurbuik. Daarom gingen ze bij Zuid-Amerikaanse indianen, die bekend stonden om hun remedies tegen ziektes, ingrediënten voor een medicijn halen. Ze gebruikten aguardiente de cana, munt, suikerriet en limoenen om een drankje samen te stellen. Het leek te helpen tegen de ziektes én het was nog lekker ook. Na deze tijd was de cocktail met soortgelijke ingrediënten erg populair in Cuba. Hij werd vernoemd naar de leider van de groep die Havana wilden beroven, El Draque.

Een Mojito voor 007

Mojito is gebaseerd op ‘mojo’, wat “een beetje betoveren” betekent. Hoe het verhaal van de Mojito ook begon, het is en blijft één van de meest populaire cocktails ooit gemaakt. 

Vooral de laatste jaren won de cocktail aan populariteit, en dan vooral sinds 2002. Hoe komt dit nu zou je denken? Wel, in 2002 dronk James Bond – gespeeld door acteur Pierce Brosnan – een Mojito in ‘Die Another Day’. De scene in deze film zorgde ervoor dat dit vergeten drankje terug een echte hype werd. En dat is nu, bijna 20 jaar later, nog steeds zo.

Craftails Cocktails | Mojito

Zomerse smaak

Een Mojito wordt de dag van vandaag gemaakt met een aromatische witte rum, rietsuiker, limoensap, bruiswater, munt en ijs. En weet je wat het drankje nog zomerser maakt? Aardbeien. Een Strawberry Mojito, bruisend, muntachtig, lichtzoet vol aardbeien en limoen. Zo wordt de mojito een nog frissere en fruitigere dorstlesser voor de warmste zomerdagen.

Het maken van de perfecte cocktail lijkt misschien makkelijk, maar is dat zeker niet. Het horecaleven kan erg druk zijn waardoor je misschien niet de tijd vindt om de perfecte (Strawberry) Mojito’s te maken die je klanten verdienen. 

Craftails is de ideale oplossing voor dit probleem. We maken cocktails en mocktails die geleverd worden aan horecazaken zodat jullie tijd winnen én dus ook geen verlies maken, want time is money right?