Search
Close this search box.

Ijsblokjes, crushed ice, … Zo veel verschillende soorten, maar welk ijs hoort nu in welke cocktail?

Ijsblokjes, crushed ice, … Zo veel verschillende soorten ijsblokjes, maar welke soort hoort nu in welke cocktail? ​

We kunnen het maar niet genoeg benadrukken: temperatuur is key! Daarom is het belangrijk om de juiste ijssoort te gebruiken in je cocktails. Welke verschillende ijsblokjes zijn er en hoe gebruik je ze best in onze cocktails?

Ijs dat net uit de ijsmachine komt is “nat”. Dit betekent dat het ijs al begint te smelten voor het in de cocktail terechtkomt, waardoor de cocktail onnodig snel verwatert en achteruitgaat in smaak. Het bevordert de kwaliteit enorm als je de ijsmachine leegschept en het ijs bewaart in een vriezer op -18°C. 

Nog een belangrijke tip: hoe meer ijs er in je glas zit, hoe kouder de cocktail blijft en hoe minder snel het ijs smelt. Vul het glas dus altijd volledig met ijs, maar let er wel op dat het ijs in contact blijft met de vloeistof. Als het ijs enkel op ander ijs ligt, en dus niet in contact komt met de cocktail, heeft het geen nut en wordt het drinkproces moeilijker maakt. 

1. Ijsblokjes

Belangrijk voor dit soort ijs is dat je gebruikmaakt van een vast geheel (denk: effectief vierkante ijsblokjes) en niet de “vingerdopjes” ijsblokken die je in de supermarkten kan aankopen. Waarom? Het raakoppervlak met de vloeistof is dan veel groter, waardoor het ijs veel sneller smelt. 

2. Crushed ice

Aangezien het om verpulverd ijs gaat, bestaat slechte kwaliteit hier nauwelijks. Je kan een apparaat aankopen waar je je ijsblokken kan insteken en die deze tot crushed ice verpulveren. Of je kan simpelweg in de groothandel zakken aankopen.

3. Floating ice

Graag willen we de volgende mythe voor eens en voor altijd uit de wereld bannen: als er minder ijs zit in mijn cocktail, wordt die minder snel waterig. Fout! Aangezien ijs lichter is dan water, gaat ijs drijven. Dit heet floating ice en willen we ten allen tijden voorkomen. In deze situatie wordt namelijk alleen de bovenkant van de cocktail gekoeld en warmt de onderkant dus sneller op. Het ijs gaat op zijn beurt sneller smelten. 

Je kent nu de tips & tricks van ijsblokjes. Ga zelf ook aan de slag in jouw horecazaak met onze ready-to-serve cocktails. Neem contact op voor meer informatie.